Programjainkat borkedvelőknek szánjuk, akik érzik magukban azt a vágyat, hogy tudják, mi is van a poharukban. Egy kis jártasság a témában nem árthat, ha igazán élvezni szeretnénk a bor nyújtotta élményt. Szerintünk a bor a lazulásról szól, ezért hanyagolnánk a visszhangos termeket, a fehér abroszokat, a fennkölt szólamokat és a gótikus arckifejezéseket…
Sok-sok kiváló borászat készít modern, divatos borokat a fiatal borfogyasztó ízlésére szabva, ám az mit sem ér, ha a Fiatalság nem értesül erről… kóstolóinkkal az egymásra találásukat szeretnénk segíteni.
1 estés borász vezette borkóstoló – Babiczki Laci / Mátra
A gyöngyössolymosi illetőségű Babiczki Lacit látjuk vendégül, hogy személyesen mutassa be saját borait. Lacival réges-régi a barátságunk. Az ilyen barátságos emberekkel, mint ő, gondolom megesik az ilyesmi. Mindig öröm vele találkozni, de persze nem csak nekünk. Ő bárkivel úgy beszélget a borról, mintha csak a szomszéddal kvaterkázna, fülig érő mosollyal, poénkodva, nevetgélve.
Persze a szakmaiság is abszolút a helyén van. Laci már 19 évesen saját borokat készített, tanulmányai után pedig dolgozott borászként Kovács Nimródnál, a Feind Borházban, jelenleg pedig a Nyilas Pincészet főborászaként felügyeli a 300 hektáros birtok termelési folyamatait.
És ez csak a kezdet! Ő az egyik motorja annak az összefogásnak, melynek köszönhetően a Mátrai borvidék neve újra jól cseng. Egységben a hegység! – kiáltottak fel a fiatal mátrai borászok, és elkezdtek közösségben gondolkodni. És akármelyikükkel beszélünk, mindegyik lelkesen és őszinte átéléssel beszél a közös munkáról. Ehhez Laci is rengeteget hozzátett optimizmusával, közvetlenségével, kifogyhatatlan lelkesedésével és szorgalmával.
A lényeget majdnem el is felejtettem! Mindezek mellett van saját pincéje is, ahol csodajó borokat készít. Sorra nyeri a díjakat, a szakmaielismerések mellett pedig a nagyközönség szeretetét is kiérdemelte. A Mátra egy sokszínű vidék változatos borokkal. A Babiczki-borok ezt hivatottak kifejezni. Mindenféle típusú bor szerepel a palettán: illatos reduktív, illetve komoly, fahordós fehérek, rosé, könnyed és testes vörösborok. Április 21-én az összeset megkóstoljuk!
A kóstolósor:
- Irsai Olivér 2017
- Pinot Grigio 2016
- Rajnai Rizling 2017
- Chardonnay Battonage 2013
- Cabernet Rosé 2016
- Pinot Noir 2015
- Cabernet Franc 2015
- + 1 meglepetés tétel
A borok kóstolgatása közben pedig Lacitól megtudhatjuk, hogy:
- Milyen most a Mátrai borvidék hírneve?
- Milyen adottságai vannak a borvidéknek? Milyen szőlőfajtáknak, milyen borstílusoknak kedvez?
- Van-e tipikus mátrai stílus? Lehet-e egyáltalán, illetve kell-e, hogy legyen?
- Hogy viszonyulnak egymáshoz a borvidék nagy öregjei és lelkes fiataljai?
- Hogyan kell borászkodni egy hatalmas birtokon, és hogyan egy kis pincében?
- Milyen tanulságokat adott a három borvidéken végzett munka és a számtalan külföldi tanulmányút?
- Mik a Mátra előnyei és mik a hátrányai borász-szemmel, illetve a fogyasztó számára?
- Miben rejlik a Mátra sikerének titka? Merre kéne fejlődnie a borvidéknek?
- Egyáltalán: mit kell tudni erről a kicsit elfeledett borvidékről? És miért felejtődött el?
- Hogyan sikerült elérni, hogy egy ilyen nagy borvidéken létrejöjjön az összefogás a borászok között? Ez miben nyilvánul meg?
- Mit várhatunk a jövőben a borvidéktől és a Babiczki-pincétől?
A rendezvényre most is van elővételes kedvezmény, azonban férőhelyünk csak 40 van így ha csatlakozna, érdemes mielőbb jelentkeznie!
Belépőjét április 15-ig kedvezményes áron vásárolhatja meg a helyszínen vagy a weboldalon.
A borok kóstolása mellé szódavizet és falatkákat biztosítunk.
Időpont: 2018. április 21. szombat 18:00
Helyszín: Borbázis Borkereskedés, 1068 Bp. Király u. 54. (bejárat a Hegedű u. felől)
A részvétel díja: 4.500 Ft
Jegyek elővételben kaphatók 2018. április 15-ig kedvezményes áron, 3.500 Ft-ért! Fontos megjegyeznünk, hogy az április 15-ig kifizetett jegyek minősülnek csak elővételes vásárlásnak! A lefoglalt, vagy megrendelt jegyeket április 15-e utáni kifizetésük esetén teljes áron lehet csak megvásárolni!
Ha velünk tartana, részvételi szándékát kérjük, mielőbb jelezze a hello@borbazis.hu emailcímen!
1 alkalmas tematikus borszakkör
Hamarosan.
15 alkalmas bortanfolyam (TERVEZETT INDULÁS: 2018. szeptember)
Ha szeretsz borozni, újdonságokat megkóstolni, de nem tudod, hogy indulj neki, vagy mi alapján válassz, megadjuk a támpontokat a 15 alkalmas borkurzuson. Ha voltál már borkóstolón, pincelátogatáson, borfesztiválon, és jól érezted magad, vagy ha csak érdekel kicsit bővebben a dolog, most mindent megtanulhatsz, amit egy lelkes borbarátnak tudni kell. Az alapokon kívül itt már olyan szakmai részletkérdésekről is beszélünk, mint a bor érlelése és fejlődése, otthoni tárolása, a hordók különböző típusai, vagy a hagyományos és a modern stílus közti különbség.
A kóstolók díja az alábbiak szerint alakul:
1 fő / 2 fő részére 1 alkalomra: 4.800 Ft / 9.000 Ft
1 fő / 2 fő részére 8 alkalomra: 36.000 Ft (4.500 Ft / alkalom) / 70.000 Ft (4.375 Ft / alkalom)
Fontos: a 8 alkalmas bérlet 8 egymást követő bortanfolyamra szól, ami során 1 alkalommal lehet csak bortanfolyamot változtatni!
1 fő / 2 fő részére 15 alkalomra: 65.000 Ft (4.333 Ft / alkalom) / 120.000 Ft (4.000 Ft / alkalom)
Jelentkezni e-mailben a hello@borszakkor.hu címen, vagy telefonon a +36-30-695-5251-es számon lehet. A bortanfolyamon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció e-mailben vagy telefonon. A bortanfolyamok létszáma maximum 30 fő, így kérlek időben jelezd részvételi szándékodat!
- Kalandozás a vadregényes Balaton-felvidéken
- A Balatonfelvidéki borvidék izgalmas talajadottságai és egyedülálló klímaviszonyai
- Egyedi klímamódosító tényezők, mikroklímával rendelkező termőhelyek: mitől emelkednek ki egyes borvidékek a környező területek közül?
- A Káli-medence különös kis világa
- Mi fán terem a „Balatonbor?”
- Fajtaismeret: Rizlingszilváni, Zenit
- Szomszédok, 332. fejezet: Sopron és Burgenland
- A Soproni borvidék talaja és időjárása
- Sopron és Burgenland: egy vagy két borvidék? Különbségek, azonosságok.
- Fajtaismeret: Kékfrankos, Zöldveltelini
- A kékfrankos legendája, a soproni borászat története
- Hogy működik a bio- és a biodinamikus gazdálkodás? Működik egyáltalán, vagy csak mese?
- Kunság és Csongrád „tengersík vidékin”
- A Kunsági és a Csongrádi borvidék prózai egyszerűségű talaja, embert- és szőlőt próbáló időjárása
- Mire jó a homoktalaj és mire nem? Mivel jár a síkvidéki szőlészkedés? Értékek, nehézségek, előnyök, hátrányok.
- Acéltartályok, titkok és maffiatörténetek az Aranyháromszög homokjába temetve. Amit ma tudni lehet és tudni érdemes a ’90-es évek sötét üzelmeiről.
- Fajtaismeret: Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Generosa, Arany Sárfehér, Kövidinka
- Kitekintés: a Ménesi borvidék
- Gemenc, Bácska és az Alföld randevúja: Szekszárd és Hajós-Baja
- A Szekszárdi és a Hajós-Bajai borvidék hasonló talaja és eltérő időjárása és kifogyhatatlan kulturális gazdagsága
- A svábok szerepe a magyar borkultúrában
- A „kézműves bor” fogalma és a körülötte dúló viták okai
- Fajtaismeret: Kadarka, Néró
- Kitekintés: Horvátország és Szerbia borászata
- Mátra és Bükk ezer arca
- A Mátrai és a Bükki borvidék talaja, időjárása
- A két borvidék változatos fajtaösszetétele és kísérletező borászai
- Borok és ételek társításának elvei
- A borfogyasztáshoz kötődő rituálék, protokollok, szükségtelen és hasznos eszközök
- Kitekintés: az Újvilági (Amerikai, Új-Zélandi, Dél-Afrikai) borok
- Badacsony, a hűvös szépség
- A Badacsonyi borvidék bazaltos talaja és szélsőséges klímája
- Fajtaismeret: Kéknyelű, Budai Zöld, Rózsakő
- A hűvös termőhelyek előnyei, hátrányai és jellegzetes borai
- Kitekintés: a német borok
- Ürmösborok, gyógyborok, likőrborok és egyéb furcsaságok
- Etyek, Neszmély és az oxigénnel vívott örök harcunk krónikái
- Az Etyek-Budai és a Neszmélyi borvidék talaja, klímája, jellegzetes borai
- Fajtaismeret: Sauvignon Blanc, Királyleányka
- Gyöngyözőborok, habzóborok
- A modern borkészítés módszerei, a nagyüzemi bor helye az életünkben
- A reduktív borkészítés rejtelmei
- Divatok a borfogyasztásban
- A Csopaki borok esete Rómával, Elzásszal és a savgerinccel
- A Csopaki borvidék talajai, klimatikus adottságai és szőlőtermesztési hagyományai
- A Római Birodalom borkultúrája és ennek hatása a mai szokásainkra
- A bor savai, ezek szerkezete és egyensúlya
- Fajtaismeret: Olaszrizling, Tramini, Szürkebarát
- Kitekintés: Elzász borai
- Ezer jóság Mórról és Tolnából. Mit nekünk Burgundia!
- A Móri és a Tolnai Borvidék talaj- és időjárási adottságai
- Fajtaismeret: Ezerjó, Zweigelt, Pinot Blanc
- Hazánkban kevésbé ismert borstílusok: testes, fahordós fehérborok, könnyed vörösek és a sillerbor
- Kitekintés: Burgundia borai
- Sokszínű Tokaj: száraz, édes, hagyományos és újító borok
- A Tokaji Borvidék változatos talajai, különleges klímája és évszázados hagyományai
- Az édes borok különböző típusai. Horrorsztorik és világklasszisok.
- Az aszúsodás különösen ritka jelensége
- A Tokaji Borkülönlegességek: hogyan készül az Aszú, Szamorodni, Fordítás, Máslás?
- Kitekintés: Sherry, Portói
- Kiruccanás Balatonboglárra és felfedező expedíció Zalába
- A Balatonboglári és a Zalai borvidék talajadottságai és klimatikus tényezői
- Fajtaismeret: Pinot Noir, valamint a csemegeszőlő- fajták (Csabagyöngye, Saszla) és a direkttermő fajták (Otelló, Noah, Izabella) borai
- A pezsgőgyártás különböző módjai: tradicionális, klasszikus és tankpezsgő
- Egekbe magasztalt és porig alázott borvidékünk: Eger
- Az Egri borvidék talaja és időjárása
- Fajtaismeret: Leányka, Turán, Blauburger
- Miért házasítják a borokat? A cuvée-k típusai, előnyei, klasszikus házasítások, és amit a Bikavérről tudni érdemes
- A borospince belső klímája, mire jó a nemespenész
- A leggyakoribb borhibák
- A Pannonhalmi agyagban gyökerező szentség
- A Pannonhalmi borvidék talaja, klímája és hagyományai
- A kötött talajok hatása a szőlőre, borra
- Fajtaismeret: Chardonnay, Rajnai Rizling
- A bor, mint szakrális ital: a különböző vallási és népi kultúrákban betöltött szerepe
- Kitekintés: a brit borászat. Igen, van olyan.
- A semmiből odatermett hegy: Somló
- A Somlói borvidék geológiai, talaj- és klimatikus adottságai
- A vulkanikus eredetű termőhelyek hatása a borra
- Az ásványosság jelensége
- Fajtaismeret: Furmint, Hárslevelű, Juhfark
- Borvidéken belüli minőségi különbségek: mitől jobb vagy gyengébb egy terület, és mely borvidékeken van ennek jelentősége?
- A nászéjszakák borának legendája
- Az izmos és a sármos: Villány és Pécs
- A Villányi és a Pécsi borvidék talaja és időjárása
- A fahordós érlelés hatása a borra, a különböző korú, méretű és pörkölésű hordók különböző ízei és az alapanyagul használt különböző fafajok jelentősége
- Fajtaismeret: Cirfandli, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
- Kitekintés: a Bordeaux-i borok
Legutóbbi hozzászólások