Programjainkat borkedvelőknek szánjuk, akik érzik magukban azt a vágyat, hogy tudják, mi is van a poharukban. Egy kis jártasság a témában nem árthat, ha igazán élvezni szeretnénk a bor nyújtotta élményt. Szerintünk a bor a lazulásról szól, ezért hanyagolnánk a visszhangos termeket, a fehér abroszokat, a fennkölt szólamokat és a gótikus arckifejezéseket…

Sok-sok kiváló borászat készít modern, divatos borokat a fiatal borfogyasztó ízlésére szabva, ám az mit sem ér, ha a Fiatalság nem értesül erről… kóstolóinkkal az egymásra találásukat szeretnénk segíteni.

BORÉRTŐ – 15 alkalmas bortanfolyam

Ha szeretsz borozni, újdonságokat megkóstolni, de nem tudod, hogy indulj neki, vagy mi alapján válassz, megadjuk a támpontokat a 15 alkalmas borkurzuson. Ha voltál már borkóstolón, pincelátogatáson, borfesztiválon, és jól érezted magad, vagy ha csak érdekel kicsit bővebben a dolog, most mindent megtanulhatsz, amit egy lelkes borbarátnak tudni kell. Az alapokon kívül itt már olyan szakmai részletkérdésekről is beszélünk, mint a bor érlelése és fejlődése, otthoni tárolása, a hordók különböző típusai, vagy a hagyományos és a modern stílus közti különbség.

A kóstolók díja az alábbiak szerint alakul:

1 fő / 2 fő részére 1 alkalomra: 4.800 Ft / 9.000 Ft

1 fő / 2 fő részére 8 alkalomra: 36.000 Ft (4.500 Ft / alkalom) / 70.000 Ft (4.375 Ft / alkalom)
Fontos: a 8 alkalmas bérlet 8 egymást követő bortanfolyamra szól, ami során 1 alkalommal lehet csak bortanfolyamot változtatni!

1 fő / 2 fő részére 15 alkalomra: 65.000 Ft (4.333 Ft / alkalom) / 120.000 Ft (4.000 Ft / alkalom)

Jelentkezni e-mailben a hello@borszakkor.hu címen, vagy telefonon a +36-30-695-5251-es számon lehet. A bortanfolyamon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció e-mailben vagy telefonon. A bortanfolyamok létszáma maximum 30 fő, így kérlek időben jelezd részvételi szándékodat!


  1. Bortanfolyam: 2017. március 22. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
    Kalandozás a vadregényes Balaton-felvidéken
    JELENTKEZÉS >>

    • A Balatonfelvidéki borvidék izgalmas talajadottságai és egyedülálló klímaviszonyai
    • Egyedi klímamódosító tényezők, mikroklímával rendelkező termőhelyek: mitől emelkednek ki egyes borvidékek a környező területek közül?
    • A Káli-medence különös kis világa
    • Mi fán terem a „Balatonbor?”
    • Fajtaismeret: Rizlingszilváni, Zenit
  2. Bortanfolyam: 2017. április 5. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
    Szomszédok, 332. fejezet: Sopron és Burgenland
    JELENTKEZÉS >>

    • A Soproni borvidék talaja és időjárása
    • Sopron és Burgenland: egy vagy két borvidék? Különbségek, azonosságok.
    • Fajtaismeret: Kékfrankos, Zöldveltelini
    • A kékfrankos legendája, a soproni borászat története
    • Hogy működik a bio- és a biodinamikus gazdálkodás? Működik egyáltalán, vagy csak mese?
  3. Bortanfolyam: 2017. április 26. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
    Kunság és Csongrád „tengersík vidékin”
    JELENTKEZÉS >>

    • A Kunsági és a Csongrádi borvidék prózai egyszerűségű talaja, embert- és szőlőt próbáló időjárása
    • Mire jó a homoktalaj és mire nem? Mivel jár a síkvidéki szőlészkedés? Értékek, nehézségek, előnyök, hátrányok.
    • Acéltartályok, titkok és maffiatörténetek az Aranyháromszög homokjába temetve. Amit ma tudni lehet és tudni érdemes a ’90-es évek sötét üzelmeiről.
    • Fajtaismeret: Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Generosa, Arany Sárfehér, Kövidinka
    • Kitekintés: a Ménesi borvidék
  4. Bortanfolyam: 2017. május 17. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
    Gemenc, Bácska és az Alföld randevúja: Szekszárd és Hajós-Baja
    JELENTKEZÉS >>

    • A Szekszárdi és a Hajós-Bajai borvidék hasonló talaja és eltérő időjárása és kifogyhatatlan kulturális gazdagsága
    • A svábok szerepe a magyar borkultúrában
    • A „kézműves bor” fogalma és a körülötte dúló viták okai
    • Fajtaismeret: Kadarka, Néró
    • Kitekintés: Horvátország és Szerbia borászata
  5. Bortanfolyam: 2017. május 31. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
    Mátra és Bükk ezer arca
    JELENTKEZÉS >>

    • A Mátrai és a Bükki borvidék talaja, időjárása
    • A két borvidék változatos fajtaösszetétele és kísérletező borászai
    • Borok és ételek társításának elvei
    • A borfogyasztáshoz kötődő rituálék, protokollok, szükségtelen és hasznos eszközök
    • Kitekintés: az Újvilági (Amerikai, Új-Zélandi, Dél-Afrikai) borok
  6. Bortanfolyam: 2017. június 14. 19:00 óra (helyszín: Borháló Újbuda)
    Badacsony, a hűvös szépség
    JELENTKEZÉS >>

    • A Badacsonyi borvidék bazaltos talaja és szélsőséges klímája
    • Fajtaismeret: Kéknyelű, Budai Zöld, Rózsakő
    • A hűvös termőhelyek előnyei, hátrányai és jellegzetes borai
    • Kitekintés: a német borok
    • Ürmösborok, gyógyborok, likőrborok és egyéb furcsaságok

 

Korábbi eseményeink a sorozatból:

  • Etyek, Neszmély és az oxigénnel vívott örök harcunk krónikái
    • Az Etyek-Budai és a Neszmélyi borvidék talaja, klímája, jellegzetes borai
    • Fajtaismeret: Sauvignon Blanc, Királyleányka
    • Gyöngyözőborok, habzóborok
    • A modern borkészítés módszerei, a nagyüzemi bor helye az életünkben
    • A reduktív borkészítés rejtelmei
    • Divatok a borfogyasztásban
  • A Csopaki borok esete Rómával, Elzásszal és a savgerinccel
    • A Csopaki borvidék talajai, klimatikus adottságai és szőlőtermesztési hagyományai
    • A Római Birodalom borkultúrája és ennek hatása a mai szokásainkra
    • A bor savai, ezek szerkezete és egyensúlya
    • Fajtaismeret: Olaszrizling, Tramini, Szürkebarát
    • Kitekintés: Elzász borai
  • Ezer jóság Mórról és Tolnából. Mit nekünk Burgundia!
    • A Móri és a Tolnai Borvidék talaj- és időjárási adottságai
    • Fajtaismeret: Ezerjó, Zweigelt, Pinot Blanc
    • Hazánkban kevésbé ismert borstílusok: testes, fahordós fehérborok, könnyed vörösek és a sillerbor
    • Kitekintés: Burgundia borai
  • Sokszínű Tokaj: száraz, édes, hagyományos és újító borok
    • A Tokaji Borvidék változatos talajai, különleges klímája és évszázados hagyományai
    • Az édes borok különböző típusai. Horrorsztorik és világklasszisok.
    • Az aszúsodás különösen ritka jelensége
    • A Tokaji Borkülönlegességek: hogyan készül az Aszú, Szamorodni, Fordítás, Máslás?
    • Kitekintés: Sherry, Portói
  • Kiruccanás Balatonboglárra és felfedező expedíció Zalába
    • A Balatonboglári és a Zalai borvidék talajadottságai és klimatikus tényezői
    • Fajtaismeret: Pinot Noir, valamint a csemegeszőlő- fajták (Csabagyöngye, Saszla) és a direkttermő fajták (Otelló, Noah, Izabella) borai
    • A pezsgőgyártás különböző módjai: tradicionális, klasszikus és tankpezsgő
  • Egekbe magasztalt és porig alázott borvidékünk: Eger
    • Az Egri borvidék talaja és időjárása
    • Fajtaismeret: Leányka, Turán, Blauburger
    • Miért házasítják a borokat? A cuvée-k típusai, előnyei, klasszikus házasítások, és amit a Bikavérről tudni érdemes
    • A borospince belső klímája, mire jó a nemespenész
    • A leggyakoribb borhibák
  • A Pannonhalmi agyagban gyökerező szentség
    • A Pannonhalmi borvidék talaja, klímája és hagyományai
    • A kötött talajok hatása a szőlőre, borra
    • Fajtaismeret: Chardonnay, Rajnai Rizling
    • A bor, mint szakrális ital: a különböző vallási és népi kultúrákban betöltött szerepe
    • Kitekintés: a brit borászat. Igen, van olyan.
  • A semmiből odatermett hegy: Somló
    • A Somlói borvidék geológiai, talaj- és klimatikus adottságai
    • A vulkanikus eredetű termőhelyek hatása a borra
    • Az ásványosság jelensége
    • Fajtaismeret: Furmint, Hárslevelű, Juhfark
    • Borvidéken belüli minőségi különbségek: mitől jobb vagy gyengébb egy terület, és mely borvidékeken van ennek jelentősége?
    • A nászéjszakák borának legendája
  • Az izmos és a sármos: Villány és Pécs
    • A Villányi és a Pécsi borvidék talaja és időjárása
    • A fahordós érlelés hatása a borra, a különböző korú, méretű és pörkölésű hordók különböző ízei és az alapanyagul használt különböző fafajok jelentősége
    • Fajtaismeret: Cirfandli, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
    • Kitekintés: a Bordeaux-i borok

BORKEDVELŐ

Hamarosan.