Programjainkat borkedvelőknek szánjuk, akik érzik magukban azt a vágyat, hogy tudják, mi is van a poharukban. Egy kis jártasság a témában nem árthat, ha igazán élvezni szeretnénk a bor nyújtotta élményt. Szerintünk a bor a lazulásról szól, ezért hanyagolnánk a visszhangos termeket, a fehér abroszokat, a fennkölt szólamokat és a gótikus arckifejezéseket…

Sok-sok kiváló borászat készít modern, divatos borokat a fiatal borfogyasztó ízlésére szabva, ám az mit sem ér, ha a Fiatalság nem értesül erről… kóstolóinkkal az egymásra találásukat szeretnénk segíteni.

1 estés borász vezette borkóstoló – Babiczki Laci / Mátra

A gyöngyössolymosi illetőségű Babiczki Lacit látjuk vendégül, hogy személyesen mutassa be saját borait. Lacival réges-régi a barátságunk. Az ilyen barátságos emberekkel, mint ő, gondolom megesik az ilyesmi. Mindig öröm vele találkozni, de persze nem csak nekünk. Ő bárkivel úgy beszélget a borról, mintha csak a szomszéddal kvaterkázna, fülig érő mosollyal, poénkodva, nevetgélve.

Persze a szakmaiság is abszolút a helyén van. Laci már 19 évesen saját borokat készített, tanulmányai után pedig dolgozott borászként Kovács Nimródnál, a Feind Borházban, jelenleg pedig a Nyilas Pincészet főborászaként felügyeli a 300 hektáros birtok termelési folyamatait.

És ez csak a kezdet! Ő az egyik motorja annak az összefogásnak, melynek köszönhetően a Mátrai borvidék neve újra jól cseng. Egységben a hegység! – kiáltottak fel a fiatal mátrai borászok, és elkezdtek közösségben gondolkodni. És akármelyikükkel beszélünk, mindegyik lelkesen és őszinte átéléssel beszél a közös munkáról. Ehhez Laci is rengeteget hozzátett optimizmusával, közvetlenségével, kifogyhatatlan lelkesedésével és szorgalmával.

A lényeget majdnem el is felejtettem! Mindezek mellett van saját pincéje is, ahol csodajó borokat készít. Sorra nyeri a díjakat, a szakmaielismerések mellett pedig a nagyközönség szeretetét is kiérdemelte. A Mátra egy sokszínű vidék változatos borokkal. A Babiczki-borok ezt hivatottak kifejezni. Mindenféle típusú bor szerepel a palettán: illatos reduktív, illetve komoly, fahordós fehérek, rosé, könnyed és testes vörösborok. Április 21-én az összeset megkóstoljuk!

A kóstolósor: 

  1. Irsai Olivér 2017
  2. Pinot Grigio 2016
  3. Rajnai Rizling 2017
  4. Chardonnay Battonage 2013
  5. Cabernet Rosé 2016
  6. Pinot Noir 2015
  7. Cabernet Franc 2015
  8. ​+ 1 meglepetés tétel

A borok kóstolgatása közben pedig Lacitól megtudhatjuk, hogy:

  • Milyen most a Mátrai borvidék hírneve?
  • Milyen adottságai vannak a borvidéknek? Milyen szőlőfajtáknak, milyen borstílusoknak kedvez?
  • Van-e tipikus mátrai stílus? Lehet-e egyáltalán, illetve kell-e, hogy legyen?
  • Hogy viszonyulnak egymáshoz a borvidék nagy öregjei és lelkes fiataljai?
  • Hogyan kell borászkodni egy hatalmas birtokon, és hogyan egy kis pincében?
  • Milyen tanulságokat adott a három borvidéken végzett munka és a számtalan külföldi tanulmányút?
  • Mik a Mátra előnyei és mik a hátrányai borász-szemmel, illetve a fogyasztó számára?
  • Miben rejlik a Mátra sikerének titka? Merre kéne fejlődnie a borvidéknek?
  • Egyáltalán: mit kell tudni erről a kicsit elfeledett borvidékről? És miért felejtődött el?
  • Hogyan sikerült elérni, hogy egy ilyen nagy borvidéken létrejöjjön az összefogás a borászok között? Ez miben nyilvánul meg?
  • Mit várhatunk a jövőben a borvidéktől és a Babiczki-pincétől?

A rendezvényre most is van elővételes kedvezmény, azonban férőhelyünk csak 40 van így ha csatlakozna, érdemes mielőbb jelentkeznie!

Belépőjét április 15-ig kedvezményes áron vásárolhatja meg a helyszínen vagy a weboldalon.

A borok kóstolása mellé szódavizet és falatkákat biztosítunk.

Időpont: 2018. április 21. szombat 18:00

Helyszín: Borbázis Borkereskedés, 1068 Bp. Király u. 54. (bejárat a Hegedű u. felől)

A részvétel díja: 4.500 Ft

Jegyek elővételben kaphatók 2018. április 15-ig kedvezményes áron, 3.500 Ft-ért! Fontos megjegyeznünk, hogy az április 15-ig kifizetett jegyek minősülnek csak elővételes vásárlásnak! A lefoglalt, vagy megrendelt jegyeket április 15-e utáni kifizetésük esetén teljes áron lehet csak megvásárolni!

Ha velünk tartana, részvételi szándékát kérjük, mielőbb jelezze a hello@borbazis.hu emailcímen!

 

1 alkalmas tematikus borszakkör

Hamarosan.

 

15 alkalmas bortanfolyam (TERVEZETT INDULÁS: 2018. szeptember)

Ha szeretsz borozni, újdonságokat megkóstolni, de nem tudod, hogy indulj neki, vagy mi alapján válassz, megadjuk a támpontokat a 15 alkalmas borkurzuson. Ha voltál már borkóstolón, pincelátogatáson, borfesztiválon, és jól érezted magad, vagy ha csak érdekel kicsit bővebben a dolog, most mindent megtanulhatsz, amit egy lelkes borbarátnak tudni kell. Az alapokon kívül itt már olyan szakmai részletkérdésekről is beszélünk, mint a bor érlelése és fejlődése, otthoni tárolása, a hordók különböző típusai, vagy a hagyományos és a modern stílus közti különbség.

A kóstolók díja az alábbiak szerint alakul:

1 fő / 2 fő részére 1 alkalomra: 4.800 Ft / 9.000 Ft

1 fő / 2 fő részére 8 alkalomra: 36.000 Ft (4.500 Ft / alkalom) / 70.000 Ft (4.375 Ft / alkalom)
Fontos: a 8 alkalmas bérlet 8 egymást követő bortanfolyamra szól, ami során 1 alkalommal lehet csak bortanfolyamot változtatni!

1 fő / 2 fő részére 15 alkalomra: 65.000 Ft (4.333 Ft / alkalom) / 120.000 Ft (4.000 Ft / alkalom)

Jelentkezni e-mailben a hello@borszakkor.hu címen, vagy telefonon a +36-30-695-5251-es számon lehet. A bortanfolyamon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció e-mailben vagy telefonon. A bortanfolyamok létszáma maximum 30 fő, így kérlek időben jelezd részvételi szándékodat!

  1. Kalandozás a vadregényes Balaton-felvidéken
    • A Balatonfelvidéki borvidék izgalmas talajadottságai és egyedülálló klímaviszonyai
    • Egyedi klímamódosító tényezők, mikroklímával rendelkező termőhelyek: mitől emelkednek ki egyes borvidékek a környező területek közül?
    • A Káli-medence különös kis világa
    • Mi fán terem a „Balatonbor?”
    • Fajtaismeret: Rizlingszilváni, Zenit
  2. Szomszédok, 332. fejezet: Sopron és Burgenland
    • A Soproni borvidék talaja és időjárása
    • Sopron és Burgenland: egy vagy két borvidék? Különbségek, azonosságok.
    • Fajtaismeret: Kékfrankos, Zöldveltelini
    • A kékfrankos legendája, a soproni borászat története
    • Hogy működik a bio- és a biodinamikus gazdálkodás? Működik egyáltalán, vagy csak mese?
  3. Kunság és Csongrád „tengersík vidékin”
    • A Kunsági és a Csongrádi borvidék prózai egyszerűségű talaja, embert- és szőlőt próbáló időjárása
    • Mire jó a homoktalaj és mire nem? Mivel jár a síkvidéki szőlészkedés? Értékek, nehézségek, előnyök, hátrányok.
    • Acéltartályok, titkok és maffiatörténetek az Aranyháromszög homokjába temetve. Amit ma tudni lehet és tudni érdemes a ’90-es évek sötét üzelmeiről.
    • Fajtaismeret: Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Generosa, Arany Sárfehér, Kövidinka
    • Kitekintés: a Ménesi borvidék
  4. Gemenc, Bácska és az Alföld randevúja: Szekszárd és Hajós-Baja
    • A Szekszárdi és a Hajós-Bajai borvidék hasonló talaja és eltérő időjárása és kifogyhatatlan kulturális gazdagsága
    • A svábok szerepe a magyar borkultúrában
    • A „kézműves bor” fogalma és a körülötte dúló viták okai
    • Fajtaismeret: Kadarka, Néró
    • Kitekintés: Horvátország és Szerbia borászata
  5. Mátra és Bükk ezer arca

    • A Mátrai és a Bükki borvidék talaja, időjárása
    • A két borvidék változatos fajtaösszetétele és kísérletező borászai
    • Borok és ételek társításának elvei
    • A borfogyasztáshoz kötődő rituálék, protokollok, szükségtelen és hasznos eszközök
    • Kitekintés: az Újvilági (Amerikai, Új-Zélandi, Dél-Afrikai) borok
  6. Badacsony, a hűvös szépség
    • A Badacsonyi borvidék bazaltos talaja és szélsőséges klímája
    • Fajtaismeret: Kéknyelű, Budai Zöld, Rózsakő
    • A hűvös termőhelyek előnyei, hátrányai és jellegzetes borai
    • Kitekintés: a német borok
    • Ürmösborok, gyógyborok, likőrborok és egyéb furcsaságok
  7. Etyek, Neszmély és az oxigénnel vívott örök harcunk krónikái
    • Az Etyek-Budai és a Neszmélyi borvidék talaja, klímája, jellegzetes borai
    • Fajtaismeret: Sauvignon Blanc, Királyleányka
    • Gyöngyözőborok, habzóborok
    • A modern borkészítés módszerei, a nagyüzemi bor helye az életünkben
    • A reduktív borkészítés rejtelmei
    • Divatok a borfogyasztásban
  8. A Csopaki borok esete Rómával, Elzásszal és a savgerinccel
    • A Csopaki borvidék talajai, klimatikus adottságai és szőlőtermesztési hagyományai
    • A Római Birodalom borkultúrája és ennek hatása a mai szokásainkra
    • A bor savai, ezek szerkezete és egyensúlya
    • Fajtaismeret: Olaszrizling, Tramini, Szürkebarát
    • Kitekintés: Elzász borai
  9. Ezer jóság Mórról és Tolnából. Mit nekünk Burgundia!
    • A Móri és a Tolnai Borvidék talaj- és időjárási adottságai
    • Fajtaismeret: Ezerjó, Zweigelt, Pinot Blanc
    • Hazánkban kevésbé ismert borstílusok: testes, fahordós fehérborok, könnyed vörösek és a sillerbor
    • Kitekintés: Burgundia borai
  10. Sokszínű Tokaj: száraz, édes, hagyományos és újító borok
    • A Tokaji Borvidék változatos talajai, különleges klímája és évszázados hagyományai
    • Az édes borok különböző típusai. Horrorsztorik és világklasszisok.
    • Az aszúsodás különösen ritka jelensége
    • A Tokaji Borkülönlegességek: hogyan készül az Aszú, Szamorodni, Fordítás, Máslás?
    • Kitekintés: Sherry, Portói
  11. Kiruccanás Balatonboglárra és felfedező expedíció Zalába
    • A Balatonboglári és a Zalai borvidék talajadottságai és klimatikus tényezői
    • Fajtaismeret: Pinot Noir, valamint a csemegeszőlő- fajták (Csabagyöngye, Saszla) és a direkttermő fajták (Otelló, Noah, Izabella) borai
    • A pezsgőgyártás különböző módjai: tradicionális, klasszikus és tankpezsgő
  12. Egekbe magasztalt és porig alázott borvidékünk: Eger
    • Az Egri borvidék talaja és időjárása
    • Fajtaismeret: Leányka, Turán, Blauburger
    • Miért házasítják a borokat? A cuvée-k típusai, előnyei, klasszikus házasítások, és amit a Bikavérről tudni érdemes
    • A borospince belső klímája, mire jó a nemespenész
    • A leggyakoribb borhibák
  13. A Pannonhalmi agyagban gyökerező szentség
    • A Pannonhalmi borvidék talaja, klímája és hagyományai
    • A kötött talajok hatása a szőlőre, borra
    • Fajtaismeret: Chardonnay, Rajnai Rizling
    • A bor, mint szakrális ital: a különböző vallási és népi kultúrákban betöltött szerepe
    • Kitekintés: a brit borászat. Igen, van olyan.
  14. A semmiből odatermett hegy: Somló
    • A Somlói borvidék geológiai, talaj- és klimatikus adottságai
    • A vulkanikus eredetű termőhelyek hatása a borra
    • Az ásványosság jelensége
    • Fajtaismeret: Furmint, Hárslevelű, Juhfark
    • Borvidéken belüli minőségi különbségek: mitől jobb vagy gyengébb egy terület, és mely borvidékeken van ennek jelentősége?
    • A nászéjszakák borának legendája
  15. Az izmos és a sármos: Villány és Pécs
    • A Villányi és a Pécsi borvidék talaja és időjárása
    • A fahordós érlelés hatása a borra, a különböző korú, méretű és pörkölésű hordók különböző ízei és az alapanyagul használt különböző fafajok jelentősége
    • Fajtaismeret: Cirfandli, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
    • Kitekintés: a Bordeaux-i borok