A gyöngyössolymosi illetőségű Babiczki Lacit látjuk vendégül, hogy személyesen mutassa be saját borait. Lacival réges-régi a barátságunk. Az ilyen barátságos emberekkel, mint ő, gondolom megesik az ilyesmi. Mindig öröm vele találkozni, de persze nem csak nekünk. Ő bárkivel úgy beszélget a borról, mintha csak a szomszéddal kvaterkázna, fülig érő mosollyal, poénkodva, nevetgélve.
Persze a szakmaiság is abszolút a helyén van. Laci már 19 évesen saját borokat készített, tanulmányai után pedig dolgozott borászként Kovács Nimródnál, a Feind Borházban, jelenleg pedig a Nyilas Pincészet főborászaként felügyeli a 300 hektáros birtok termelési folyamatait.
És ez csak a kezdet! Ő az egyik motorja annak az összefogásnak, melynek köszönhetően a Mátrai borvidék neve újra jól cseng. Egységben a hegység! – kiáltottak fel a fiatal mátrai borászok, és elkezdtek közösségben gondolkodni. És akármelyikükkel beszélünk, mindegyik lelkesen és őszinte átéléssel beszél a közös munkáról. Ehhez Laci is rengeteget hozzátett optimizmusával, közvetlenségével, kifogyhatatlan lelkesedésével és szorgalmával.
A lényeget majdnem el is felejtettem! Mindezek mellett van saját pincéje is, ahol csodajó borokat készít. Sorra nyeri a díjakat, a szakmaielismerések mellett pedig a nagyközönség szeretetét is kiérdemelte. A Mátra egy sokszínű vidék változatos borokkal. A Babiczki-borok ezt hivatottak kifejezni. Mindenféle típusú bor szerepel a palettán: illatos reduktív, illetve komoly, fahordós fehérek, rosé, könnyed és testes vörösborok. Április 21-én az összeset megkóstoljuk!
A kóstolósor:
- Irsai Olivér 2017
- Pinot Grigio 2016
- Rajnai Rizling 2017
- Chardonnay Battonage 2013
- Cabernet Rosé 2016
- Pinot Noir 2015
- Cabernet Franc 2015
- + 1 meglepetés tétel
A borok kóstolgatása közben pedig Lacitól megtudhatjuk, hogy:
- Milyen most a Mátrai borvidék hírneve?
- Milyen adottságai vannak a borvidéknek? Milyen szőlőfajtáknak, milyen borstílusoknak kedvez?
- Van-e tipikus mátrai stílus? Lehet-e egyáltalán, illetve kell-e, hogy legyen?
- Hogy viszonyulnak egymáshoz a borvidék nagy öregjei és lelkes fiataljai?
- Hogyan kell borászkodni egy hatalmas birtokon, és hogyan egy kis pincében?
- Milyen tanulságokat adott a három borvidéken végzett munka és a számtalan külföldi tanulmányút?
- Mik a Mátra előnyei és mik a hátrányai borász-szemmel, illetve a fogyasztó számára?
- Miben rejlik a Mátra sikerének titka? Merre kéne fejlődnie a borvidéknek?
- Egyáltalán: mit kell tudni erről a kicsit elfeledett borvidékről? És miért felejtődött el?
- Hogyan sikerült elérni, hogy egy ilyen nagy borvidéken létrejöjjön az összefogás a borászok között? Ez miben nyilvánul meg?
- Mit várhatunk a jövőben a borvidéktől és a Babiczki-pincétől?
A rendezvényre most is van elővételes kedvezmény, azonban férőhelyünk csak 40 van így ha csatlakozna, érdemes mielőbb jelentkeznie!
Belépőjét április 15-ig kedvezményes áron vásárolhatja meg a helyszínen vagy a weboldalon.
A borok kóstolása mellé szódavizet és falatkákat biztosítunk.
Időpont: 2018. április 21. szombat 18:00
Helyszín: Borbázis Borkereskedés, 1068 Bp. Király u. 54. (bejárat a Hegedű u. felől)
A részvétel díja: 4.500 Ft
Jegyek elővételben kaphatók 2018. április 15-ig kedvezményes áron, 3.500 Ft-ért! Fontos megjegyeznünk, hogy az április 15-ig kifizetett jegyek minősülnek csak elővételes vásárlásnak! A lefoglalt, vagy megrendelt jegyeket április 15-e utáni kifizetésük esetén teljes áron lehet csak megvásárolni!
Ha velünk tartana, részvételi szándékát kérjük, mielőbb jelezze a hello@borbazis.hu emailcímen!
Vélemény, hozzászólás?