A gyöngyössolymosi illetőségű Babiczki Lacit látjuk vendégül, hogy személyesen mutassa be saját borait. Lacival réges-régi a barátságunk. Az ilyen barátságos emberekkel, mint ő, gondolom megesik az ilyesmi. Mindig öröm vele találkozni, de persze nem csak nekünk. Ő bárkivel úgy beszélget a borról, mintha csak a szomszéddal kvaterkázna, fülig érő mosollyal, poénkodva, nevetgélve.

Persze a szakmaiság is abszolút a helyén van. Laci már 19 évesen saját borokat készített, tanulmányai után pedig dolgozott borászként Kovács Nimródnál, a Feind Borházban, jelenleg pedig a Nyilas Pincészet főborászaként felügyeli a 300 hektáros birtok termelési folyamatait.

És ez csak a kezdet! Ő az egyik motorja annak az összefogásnak, melynek köszönhetően a Mátrai borvidék neve újra jól cseng. Egységben a hegység! – kiáltottak fel a fiatal mátrai borászok, és elkezdtek közösségben gondolkodni. És akármelyikükkel beszélünk, mindegyik lelkesen és őszinte átéléssel beszél a közös munkáról. Ehhez Laci is rengeteget hozzátett optimizmusával, közvetlenségével, kifogyhatatlan lelkesedésével és szorgalmával.

A lényeget majdnem el is felejtettem! Mindezek mellett van saját pincéje is, ahol csodajó borokat készít. Sorra nyeri a díjakat, a szakmaielismerések mellett pedig a nagyközönség szeretetét is kiérdemelte. A Mátra egy sokszínű vidék változatos borokkal. A Babiczki-borok ezt hivatottak kifejezni. Mindenféle típusú bor szerepel a palettán: illatos reduktív, illetve komoly, fahordós fehérek, rosé, könnyed és testes vörösborok. Április 21-én az összeset megkóstoljuk!

A kóstolósor: 

  1. Irsai Olivér 2017
  2. Pinot Grigio 2016
  3. Rajnai Rizling 2017
  4. Chardonnay Battonage 2013
  5. Cabernet Rosé 2016
  6. Pinot Noir 2015
  7. Cabernet Franc 2015
  8. ​+ 1 meglepetés tétel

A borok kóstolgatása közben pedig Lacitól megtudhatjuk, hogy:

  • Milyen most a Mátrai borvidék hírneve?
  • Milyen adottságai vannak a borvidéknek? Milyen szőlőfajtáknak, milyen borstílusoknak kedvez?
  • Van-e tipikus mátrai stílus? Lehet-e egyáltalán, illetve kell-e, hogy legyen?
  • Hogy viszonyulnak egymáshoz a borvidék nagy öregjei és lelkes fiataljai?
  • Hogyan kell borászkodni egy hatalmas birtokon, és hogyan egy kis pincében?
  • Milyen tanulságokat adott a három borvidéken végzett munka és a számtalan külföldi tanulmányút?
  • Mik a Mátra előnyei és mik a hátrányai borász-szemmel, illetve a fogyasztó számára?
  • Miben rejlik a Mátra sikerének titka? Merre kéne fejlődnie a borvidéknek?
  • Egyáltalán: mit kell tudni erről a kicsit elfeledett borvidékről? És miért felejtődött el?
  • Hogyan sikerült elérni, hogy egy ilyen nagy borvidéken létrejöjjön az összefogás a borászok között? Ez miben nyilvánul meg?
  • Mit várhatunk a jövőben a borvidéktől és a Babiczki-pincétől?

A rendezvényre most is van elővételes kedvezmény, azonban férőhelyünk csak 40 van így ha csatlakozna, érdemes mielőbb jelentkeznie!

Belépőjét április 15-ig kedvezményes áron vásárolhatja meg a helyszínen vagy a weboldalon.

A borok kóstolása mellé szódavizet és falatkákat biztosítunk.

Időpont: 2018. április 21. szombat 18:00

Helyszín: Borbázis Borkereskedés, 1068 Bp. Király u. 54. (bejárat a Hegedű u. felől)

A részvétel díja: 4.500 Ft

Jegyek elővételben kaphatók 2018. április 15-ig kedvezményes áron, 3.500 Ft-ért! Fontos megjegyeznünk, hogy az április 15-ig kifizetett jegyek minősülnek csak elővételes vásárlásnak! A lefoglalt, vagy megrendelt jegyeket április 15-e utáni kifizetésük esetén teljes áron lehet csak megvásárolni!

Ha velünk tartana, részvételi szándékát kérjük, mielőbb jelezze a hello@borbazis.hu emailcímen!